Over ons

Biercafé De Bonte Koe

Biercafé De Bonte Koe is een authentiek oud bruin café waar het draait om gezelligheid en huiselijkheid. Hier worden de gasten nog ouderwets in de watten gelegd. Het café ademt een warme deken door de authentieke schilderijen die het mooie café sieren sinds 1897, het pand is van 1844. U kunt hier meer over lezen bij “geschiedenis van De Bonte Koe”’.

 

In dit mooie café staat kwaliteit, diversiteit en gastvrijheid bovenaan. Iedere zaterdag in de wintermaanden staar er dan ook een grote gratis pan soep klaar voor alle gasten van “de Koe”.

 

Op de mooie rood koperen bar staan maar liefst 21 bieren op de tap, waarvan een hoop kranen steeds wisselen met telkens andere bieren van verschillende lokale, kleine en grotere brouwerijen en verschillende biersoorten. Uniek is het eigen bier. Dit is een blond bier van 7,2 % met de naam Kalverliefde. Tevens zijn er rond de 250 bieren van de fles. U kunt ze vinden op De Bierkaart. Biercafé De Bonte koe heeft ook een mannen en een vrouwen Biergilde die iedere maand een gilde avond hebben. Naast de bieren, zijn er ontzettend veel whisky’s , rond de 200 flessen wat een tweede passie van Huub is. Ook is er een Whiskygilde, ook hun komen 1x per maand samen. Lees meer op Bier en whisky gilde

 

Vergeet de wijnen niet, daar besteden Huub en Linda veel aandacht aan, mooie kwaliteitswijnen is zeer belangrijk. En ook aan de koffie ,uit een Italiaanse koffiemachine, wordt veel aandacht besteed met een zelfgemaakt puntje appeltaart naar het authentieke recept van Oma van De Bonte Koe. In de zomer heeft Biercafé De Bonte Koe een groot en gezellig terras met 90 zitplaatsen.

In de keuken worden heerlijke hapjes gemaakt, maar ook voor een lunch of diner kunt u terecht. Alles wordt zelfgemaakt, vers en eerlijk met hoogwaardige producten. Een aantal recepten worden met bier of wijn klaargemaakt Maar ook de kinderen kunnen heerlijk in de kinderstoel mee smikkelen. Kijk voor de lunch, diner en hapjes bij eten bij de koe.

 

Er worden vaak whisky, bier en wijn  proeverijen georganiseerd, maar ook voor een High Wine, High Bier, High Tea kunt terecht. Wat te vieren ? Feestjes, recepties, borrels, bruiloften, maar ook samenkomst na een overlijden is mogelijk u leest hier meer over bij Feesten en Partijen.

 

Ook worden er heel veel evenementen georganiseerd, zoals het Bokbierfestival, de Tap 100, Oktoberfest, concert van The Tribute To The Cats Band, whisky festival, bokkentocht en veel meer kunt u vinden bij evenementenkalender.

Geschiedenis van De Bonte Koe

Het pand aan de Koemarkt 24-26 is van 1844. De eerste eigenaar was de uit Friesland afkomstige Fopke Tadema. Hij noemde het pand “Het Rotterdams Bierhuis”. Mijnheer Tadema  liet in 1897 door de jonge plaatselijke schilder Jan W. Stapper(1875-1964) 8 doeken schilderen van de omgeving. De 8 doeken die het café tot op de dag van vandaag sieren komen allen uit de buurt. De Beemsterbrug in Purmerend, Edam, Monnickendam, Kwadijk, Hoorn, Zaandam ,Broek in Waterland en heel bijzonder is De Oldenhove in Leeuwarden. Dat was een wens van de Fries , Fopke Tadema. De Poort naast de voordeur van het Café werd voeger “Het Gouden Poortje” genoemd. De reden daarvan was, volgens oud slager Dirk Huisman: ”om marktgelden te ontduiken werd de steeg weleens gebruikt om markt vee vanuit de  vee stalling, die achter het pand in de Platsoenstraat stond, te gebruiken om het vee dan via de steeg naar de markt te loodsen”.  In 1975  werd deze laatste particuliere vee stalling gesloten.

 

Piet de jong heeft in 1927 de zaak overgenomen van Mevrouw Tadema. Op Dinsdagen tijdens de markt werd de zaak vergroot door de achterkamer bij het café te betrekken. Daar zaten de boeren hun handel te doen, ze noemden het ook wel “De Bank” omdat er middels het “handjeklap” veel zaken gedaan werden en de handelaren met hun dik gevulde beurzen achterin het café zaten. Tijdens drukke markttijden sliepen er wel 12 handelaren, en werden de kinderen van familie de Jong “uitbesteed”  Het logement wat gelegen was achter het pand, had een aparte ingang en een eigen huisnummer, namelijk 26. Het logement heeft tot 1989 als zodanig dienst gedaan. In de tijd dat familie De Jong in het pand zat, was het café voornamelijk open op maandagavond en op dinsdag tijdens de markt. Ook tijdens de jaarmarkten was het café open.

Het echtpaar De Jong zette in 1968 een punt achter hun zakelijke leven, waarna ze het café nog een tijd verhuurde aan K. Quack. In 1986 werd het pand gekocht door de Familie Glandorf. Vanaf deze tijd is er veel veranderd en ging de zaak veel meer open en niet meer alleen tijdens de markt.  Zo ontstond er een zaak met een echte café functie en werd er ook speciaalbier verkocht. De Familie Glandorf hadden er een mooi café van gemaakt maar wel de authentieke warme sfeer bewaard. In 2004 hebben zij de zaak verkocht aan de huidige eigenaren Huub en Linda Arents. Ook voor Huub en Linda was het belangrijk om de authentieke sfeer te behouden. Echter zijn ze druk bezig geweest om het café te verbeteren. Zo zijn de toiletten en de keuken direct opnieuw gerenoveerd en is er een voor pui geplaatst, geheel in de sfeer van de oude voordeur en is er een nieuwe rood koperen bar geplaatst met maar liefst 21 kranen. Een meubel maker heeft de achter wand voorzien van een mooie vitrine kast geheel in de oude sfeer, want die mag nooit verloren gaan. In 2017 hebben Huub en Linda Arents het Pand gekocht. De  volwassen kinderen van het echtpaar Arents, wonen boven de zaak , eerst de oudste dochter , en tot op heden de jongste zoon. Vanaf 2004 werkte de Moeder van Huub Arents mee in de zaak op Dinsdag voornamelijk om Appeltaarten te bakken en de boeren te bedienen en ze te verblijden met een praatje. Dan stond ze maandagnacht op om 03.00 uur om dan om 07.30 uur met warme appeltaarten in de zaak te staan. Iedereen , ook de boeren van haar eigen leeftijd (allen in de 80) noemde haar OMA. Oma is overleden in 2017. De kinderen dragen beide een steentje bij, de dochter helpt bij evenementen, de zoon waar nodig, de schoonzoon is in vaste dienst. Zo is het een klein familiebedrijf. Maar natuurlijk is er een mooi team van medewerkers omdat heden ten dage Biercafé De Bonte Koe, dagelijks geopend is, en er een groot terras staat in de zomer. Daarvoor zijn er meerdere medewerkers nodig. Kijk daarvoor op “ons Team “